Tuesday, November 4, 2008

Bertemu kembali...

Sudah hampir sebulan rupanya tak di "update" Blog ni. Cepat sungguh masa berlalu, rasa macam baru dua-tiga hari tak update tapi bila tgk last update tadi baru sedar dah dekat sebulan doh. Nak dikatakan sibuk keje tu, memang le sibuk skit skrg ni tapi ada masa lagi kalau dicuri-curi takat nak update blog ni tapi mungkin sindrom "malas" skrg ni menyelubungi diri utk update blog. Lebih seronok baca blog org je. Tabik spring le pada tuan empunya blog yang selalu update blog-blog mereka.... Macam blog kamitaken, ManAyu, Baijurie dll...

Banyak cerita dan peristiwa yang berlaku sepanjang tak "update" blog ni. Bermula dari Kemalangan Sahabat seUsrah (Ust Mohd Lotfi) di Highway Jeddah Makkah sehinggakan keretanya hingga kini masih tersadai di balai polis Jeddah, kemudian tu kisah suka duka ketika berkunjung ke rumah terbuka Eidilfitri kaum kerabat ummat Melayu di Jeddah dan Makkah. Sepanjang bulan syawal lalu boleh kata tiap2 minggu ada saje jemputan rumah terbuka. Betul le kalu org kata Rumah terbuka dengan Orang Malaysia tidak boleh dipisahkan seperti Irama dan Lagu jugak. Hehehe...Bagi kami ni pulak pantang di jemput utk ke rumah terbuka ada je leh disitu nanti dan yang lebih teruk ada juga hadirkan diri ke rumah terbuka yang org tak jemput tapi datang bersama atas alasan temankan kawan-kawan. hehehehe meriahnyer idup ini ek..

Dalam sepanjang rumah terbuka yg dibuat tu, tibalah giliran kami dari pihak Nokia team Makkah buat 'open house'. Berpakat le lebih kurang sepuluh orang kumpul duit sikit sorang untuk panggil sahabat-sahabat dan kawan-kawan berkumpul atas anjuran kami. Saya rasa perlu disebut disini nama-nama team nokia yang berpakat kumpul duit utk program Jamuan Raya Team nokia Makkah antaranya ialah Hj Aminuddin, Hj Shahbudin, Akhi Sabirin, Hj Abu Bakar, Akhi Jasman, akhi Zaidi, Hj Rahizam, akhi Zaiful dan ana sendiri.

Antara tetamu awal tiba, sempat bergambar kenangan di pentas Utama


Majlis itu berjalan dengan jayanya dengan bantuan dari sahabat student UMM Al-Qura Universiti. Mereka ini turun semua sekali tidak ada sorang pun yang tertinggal dan yang menariknya mereka berpakaian Melayu bersampin lgi tuh.... Meriah meriah...

Tetamu jemputan pun memang ramai yang hadir. Dari senarai jemputan yang di jemput berjumlah 129 orang dan yang hadir pada malam itu adalah seramai 99 orang. Kami rasa amat berbangga atas kehadiran seramai itu. Terima kasih kepada semua.....

Petugas awal yang tiba di lokasi untuk membuat persiapan awal.


Petugas muslimat yang awal tiba di lokasi


Tetamu sedang menjamu selera makanan yang disediakan

Kanak-kanak lah yang paling meriah pada malam itu walau takde duit raya

Menikmati juadah sambil berborak merapatkan silaturrahim





Ragam tetamu

Ada yang tak tahu nak pilih makan, ada juga yg tahu nak ambik gambar lauk mana dulu

"Anak rintik bapak borek"

Ayah sibuk jadi photographer, anaknye pula melaram dengan 3 anak dara

Pasangan yang paling akhir dan paling jauh tiba

Kumpulan tetamu yang terakhir pulang

Muslimat yang akhir meninggalkan lokasi

Petugas yang setia berkhidmat sehingga jam 1pagi termasuk camera man

Hj Khuzz

2 comments:

kamitaken a.k.a Lutfi Lokman said...

ana pon tak tahulah anak ana nan sorang nih.. mesti menurun perangai mama dia neh..huahuahuaha

Ibn al Haramain said...

masyaAllah,tulisan yg ckp bagus:)semoga terus istiqamah menulis utk ummah berkongsi pendapat dan idea...doa etek kor ana bia istiqamah:)