Tuesday, April 21, 2009

CERITA KEPADA GAMBAR DI BAWAH….

Dalam perjalanan bercuti ke Abha pada isnin, 13hb April 09 lepas ana telah dihubungi oleh penghulu Abha Hj Fauzi memaklumkan bahawa Tun Dr Mahathir ada di Abha dan beliau ingin bertemu dengan rakyat Malaysia yang tinggal di sini (Abha) dan Hj Fauzi menyatakan kalau anta sampai awal boleh le join sama-sama bertemu Tun. Ish Ish.. rasa macam tak caya je, datang-datang ke Abha terus nak jumpa Tun. Selaku rakyat Malaysia yang berada di perantauan rasa bangga le sebab ada peluang nak jumpa mantan PM. Seperti mana kata Mursyidul Am PAS TGNA, Tun ni adalah org bijak cuma beliau tidak menggunakan kebijaksanaan dia demi Islam sepenuhnya. Jadi atas semangat itu harap-harap dapat jumpa Tun yang bijak itu untuk dapat pandangan terkini beliau mengenai negara dan politik. Terus rasa excited lak… hehehehe. Ana bertanya jam berapa akan diadakan pertemuan tersebut, ketika itu dia bagitau waktu tepat belum pasti lagi tetapi mungkin lewat petang dan awal malam.

Bergambar kenangan dengan En Rafi

Selepas kami menempuhi 7 jam perjalanan termasuk behenti rehat 2 kali, tepat jam 4.30pm kami dah sampai di rumah Hj Fauzi di Sindabad compound Abha. Perjalanan yang sejauh 682km dari Makkah ke Abha selamat di tempuhi. Setiba di rumah Hj Fauzi, ana dimaklumkan bahawa pertemuan akan di adakan lepas solat maghrib. Selepas kami minum-minum di rumah Hj Fauzi, lalu kami bersama Hj Zamhari, Sopian dan Awie terus ke hotel Tun iaitu Abha Palace di tengah-tengah bandar Abha. Setibanya kami di sana, pengiring beliau Sdr En Rafi memberitahu bahawa Tun tengah berehat so minta kami menunggu sebentar. Lebih kurang 15 minit kami menunggu di lobby hotel, kami diajak naik ke bilik Tun. Disitulah kami dapat bertemu Tun dan beramah mesra. Antara topic yang sempat kami meminta pandangan Tun sebagai mantan PM adalah mengenai keadaan ekonomi Negara dan global. Zaujah ana dan zaujah Hj Fauzi, mereka bermesra dengan Toh Puan Dr Siti Hasmah. Tun datang ke Abha ini bukan le semata-mata nak jumpa orang malaysia kat abha tetapi Tun datang ini kerana membentangkan satu kertas kerja mengenai pengalaman Malaysia yang bertajuk "Volunteerism in Education based on Malaysian Experience".

Abha Palace

TYT Duta dan Konsul general turut serta dalam pertemuan

Tun seperti mana diketahui umum telah memberi kupasan dan pandangan yang menarik dari perspektif beliau mengenai ekonomi dunia hari ini. Mungkin sedikit point yang boleh ana kongsikan disini adalah:-

Ø Krisis ekonomi sekarang agak berbeza dengan krisis ekonomi pada tahun 1998. Di mana ketika itu krisis dihadapi oleh negara-negara membangun disebabkan serangan mata wang asing dan krisis itu tidak melibatkan negara kuasa besar dunia. Jadi ketika itu hanya mata wang negara sahaja terjejas teruk manakala sector eksport negara tidak terjejas langsung.

Ø Tetapi krisis kali ini, ianya bermula dari US itu sendiri apabila mereka tiada wang. Apabila ekonomi US terjejas maka mereka telah tidak lagi import barangan luar termasuk dari negara kita. Bila Import ke US berkurangan, ia menjejaskan sector pengeluaran di dalam negara kita dan menyebabkan kilang-kilang terpaksa mengurangkan operasi dan setengahnya terpaksa di tutup.

Ø Sekarang ini boleh dikatakan semua negara-negara yang bergantung dengan import ke US mengalami krisis ini tidak terkecuali negara kita. Tun member contoh Dubai @ UAE, skrg ekonomi mereka terjejas teruk kerana UAE tiada minyak dan hanya bergantung kepada hasil import ke US begitu juga beberapa negara lain berbanding pula dengan Negara seperti Saudi dan Qatar, ianya tidak terjejas sangat kerana pendapatan negara mereka adalah minyak.

Ø Apabila ditanya apakah mungkin langkah-langkah yang di ambil oleh PM baru kita untuk menangani krisis ini, Tun menjawab tidak ada cara lain selain kita terpaksa mengaktifkan pengeluaran dalam negara supaya dapat berlaku pertukaran wang untuk mengaktifkan semua ekonomi dalaman. Begitu juga kerajaan perlu mencari pendapatan alternative kepada negara seperti melalui pertanian dan sumber asli.

Ø Mengikut pendapat Tun krisis ini akan mengambil masa yang lama kerana ianya dilihat agak sukar US utk membuat “come back” dalam waktu yg terdekat.

Ø Tun juga menceritakan pengalaman beliau buat business sendiri selepas beliau bersara iaitu dengan membuka kedai roti. Skrg Tun mempunyai 2 cawangan kedainya, 1 di langkawi dan satu lagi di Pavilion KL. Tun sempat memberikan tips-tips yang berguna kepada sesiapa yang ingin menceburi bidang perniagaan. Sesiapa yang nak Tips itu perlu berjumpa secara peribadi le….hehehe

Ø Tun juga berkata skrg ramai dah anak-anak melayu yang keje kat oversea ni tak sama mcm 10-15 tahun dulu, hanya cina saje yang keje oversea. Tun kata bagus le cari pengalaman tapi jangan le sampai lupa nak balik berkhidmat dalam negara.

Ø Kami ada suarakan mengenai gaji bulanan tenaga-tenaga profesional di negara kita terlalu rendah berbanding di oversea so kami mengharapkan agar kerajaan campur tangan dalam hal ini utk memancing profesional kita pulang, Tun memeberi respone bahawa itu takde kena mengena ngan kerajaan kerana company swasta akan bergantung kepada pengeluaran @ hasil mereka untuk menentukan gaji pekerja. Jadi oleh kerana kuasa membeli dinegara kita kurang maka pendapatan company juga kurang so dengan sendirinya gajinya akan kurang le. Kita perlu mencari sesuatu yang bermutu barulah pendapatannya juga bernilai dan bermutu.

Ø Akhirnya Tun berkata sementara setahun dua ini kerja le kat luar negeri ni dulu kerana kat Negara kita sekarang ni takdak keje. Nak business pun dilihat payah jugak.

Itulah serba sedikit yang boleh ana coretkan utk menceritakan perihal gambar di bawah. Kemudian sebelum bersurai kami sempat bergambar eksklusif bersama Tun Dr Mahathir dan Toh Puan Dr Siti Hasmah.

Toh puan Dr Siti Hasmah beramah mesra bersama kaum ibu

Berbicara bersama Pegawai khas Tun (Pn Azlina)


Hj Khuzz...

No comments: