Saturday, February 21, 2009

اَلسَّلامُ عَلَيْكُمْ وَرَحْمَةُ اللهِ وَبَرَكَا تُه
Bertemu kembali... Diam tak diam telah 5 minggu ana tak update blog ni, dengan itu juga bermakna 5 minggu kita semakin hampir dengan alam kubur. Dunia semakin jauh dari kita manakala kubur dan akhirat semakin menghampiri kita. Maka dalam kesempatan ini ana ingin berpesan pada diri ana dan semua sahabat yang melawati blog ini semoga takutlah akan Allah dan bertaqwalah kita kepada Allah dengan sebenar-benar taqwa kerana dengan bertaqwalah kita dapat menjadi orang yang benar-benar beriman.
Sejak kebelakangan ini banyak perkara-perkara terjadi yang mengusutkan fikiran kita. Kegawatan ekonomi global dan celarunya politik ditanah air sangat membelenggu fikiran kita.
Kesan kegawatan ekonomi semakin dirasai oleh rakyat di negara kita. Walaupun melalui media massa kerajaan masih menyatakan bahawa negara masih stabil dan tiada kesan krisis ekonomi tetapi bila kita menjengah realiti sebenarnya rakyat sedang berperang dengan kegawatan ekonomi. Rakyat yang bekerja di bidang swasta telah merasai kesan ini. Puluhan ribu pekerja-pekerja kilang telah diberhentikan atau ditamatkan kontrak mereka, maka dengan itu akan meningkatlah jumlah pengangguran di negara kita. Maklumat yang ana terima, sehingga hujung Feb 09 ini jumlah pekerja yang diberhentikan kerja mencecah 170 ribu orang. Jumlah itu anggaran dan tidak termasuk dengan jumlah pengangguran sedia ada dan tidak di kira jumlah graduan universiti yang akan tamat pengajian hujung april ini. Kalau sebelum ini jumlah pengangguran yang diumumkan oleh kerajaan adalah melebihi 100 ribu orang dan anggaran graduan yang tamat pengajian tahun ini lebih 20 ribu orang, maka bulan mei 09 rakyat malaysia yang menganggur boleh melebihi 300 ribu orang. Jumlah ini sangat membimbangkan kerana dengan bertambahnya kadar pengangguran akan menyebabkan kadar jenayah turut bertambah.
Sejak mutakhir ini pelbagai jenis jenayah yang sebelum ini tak pernah kita dengar telah berlaku tanahair kita. Rompak dan samun berlaku di siang hari, peras ugut di tepi-tepi jalan, dan bunuh dengan keadaan yang kejam setiap hari kita diberitakan. Maka dengar keadaan ini sudah barang pasti jenayah akan lebih berleluasa. Pihak polis pula sibuk dengan tugas adhocknya yang semakin rumit iaitu mengepung ceramah politik pembangkang maka banyak kes-kes jenayah berkesudahan dengan tiada penyelesaian.
Sayang nya "Gerak Khas" hanya berlaku di kaca television sahaja. Alangkah baiknya jika "Gerak Khas" benar-benar wujud maka kes jenayah sudah barang pasti akan dapat di selesaikan dengan mampan dan pantas. Sebagai trek rekod gerak khas ini kes jenayah hanya boleh selesai dalam masa 2-3 minggu sahaja so bayangkan betapa "effisien"nya pasukan ini. Cuba beri kes kematian dalam lokap seorang tanahan polis yang bernama Kugan kepada Datuk Yusof Haslam, ana rasa paling lama 3 minggu mereka boleh selesaikan masalah ini tetapi dengan polis di bawah KPN skrg sudah masuk 4 minggu kes itu tak tahu di mana statusnya. Ana berpendapat ramai yang bersetuju dengan pandangan ana, bahawa trek rekod polis itu hanya berlaku di kaca tv sahaja dan realitinya pasukan polis kita jauh terkebelakang. Puncanya kerana polis pun nak masuk politik jugak dan dalam pasukan polis itu sendiri ada politik... Biarlah org politik sahaja yang bermain politik, Polis lebih baik jaga maruah negara dan masyarakat.
Mengenai politik pula semakin bercelaru. Politik Perak masih belum reda walaupun dah masuk minggu ke 3, politik Selangor pula membara manakala PRK bukit Selambau dan Bukit Gantang mula membahang. Semua itu diikuti dekat oleh kita walau jauh diperantauan. Politik Perak memang nampak agak susah utk reda kerana bukan senang nak ambik kuasa dari orang gila hehehehe.. Bila terkena kat batang hidung dia dia kata tak ikut undang-undang bila dia buat semua betul walau terang-terang melanggar perlembagaan. Tak ke gila namanye tu. Susah susah... Ada MB halal lantik MB Haram, elok-elok jadi ADUN Halal pilih utk jadi ADUN BABAS(3 Adun yang lompat), ada MB dan Exco tapi statusnya di gantung kehadiranke DUN. Sekarang kita tunggu minggu depan apa keputusan mahkamah tinggi pulak. Mudah-mudahan iye akan berpihak pada golongan yang benar.... Amiiin.
Kes Program Pembelajaran Sains & Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) satu lagi isu yang perlu kita sedarkan masyarakat M'sia. Semua cerdik pandai dan ahli bahasa memperjuangkan supaya ianyer di mansuhkan. Mengapakah kita masih lagi kurang yakin akan perkara ini merugikan bangsa? Kalau sebelum ini kes-kes sebegini diperjuangkan oleh parti pembangkang dan akhirnya banyak kes disedari akan baiknya walaupun pada peringkat awalnya ia dikatakan hasil politik sempit pembangkang tetapi dalam isu ini dari mula lagi pakar bahasa dan pejuang bangsa perjuangkan agar ianya di hapuskan.
Maka hendaklah kita sebulat suara menyokong gerakan pemansuhan Program Pembelajaran Sains & Matematik dalam Bahasa Inggeris (PPSMI) ini. Kenapakah kita yang bukan pakar bahasa dan bukan pejuang bangsa ini masih nak terima kata-kata dari pemimpin yang bankrup @ korupsi bahasa dan akhlaknya dari menerima hujjah yang bernas dari pembela bahasa. Janganlah kita menggadaikan masa depan anak-anak dan cucu-cucu kita hanya dengan politik dangkal petualang negara...
Hj Khuzz

No comments: